Sekoitekokeet, Mixture Designs -koulutus

Sekoitekokeet käsittävät testien luokan, jossa muutetaan sekoitteen komponenttien suhteita, joista tuote muodostuu. Sekoitekokeiden tuloksena havainnoidaan tuotteiden ominaisuuksien muutoksia.

Sekoitteen komponenttien muutoksia ei voi tehdä toisistaan riippumattomasti (toisin kuin tekijäkokeissa), koska sekoitteen summan on oltava 1 jokaisessa koeajossa (mixture tunnetaan myös käsitteellä ”resepti”).

Sekoitekokeet ovat erittäin käyttökelpoisia lukuisilla tuote- ja prosessikehityksen alueilla kuten ruoka ja juoma, muovi, metalliseos, keramiikka ja lasi, polttoaineseokset, lannoitteet, tekstiilikuidut, betoni, lääkkeet ja monet muut alueet. Kaikkialla, jossa on kysymys ”reseptistä”, formulaatiosta.

Kurssi sisältää yleiskatsauksen eri lähestymistapoihin ja menetelmiin, joita käytetään tekijä- ja sekoitekokeiden suunnitteluun ja analysointiin. Suunnitelmat käsittävät yksinkertaiset simplex-muotoiset (kolmio) suunnitelmat ja ei-säännönmukaiset suunnitelmat (extreme vertex).

Erityyppisiä sekoitemalleja voi liittää koesuunnitelmaan kun tulkitaan koetuloksia ja niissä esiintyviä efektejä. Kokeeseen voidaan lisätä myös prosessimuuttuja ja/tai sekoitteen kokonaismäärä, jota vaihdellaan sekoitekokeessa. Graafisilla ja analyyttisillä menetelmillä voidaan valita optimaalinen sekoitteen koostumus eri ominaisuuksien suhteen ja lisätä merkittävästi tuotteen saantoa tai parantaa ominaisuuksia.

Tähän antaa mahdollisuuden Minitab optimizer, jolla voidaan optimoida 1-25 ominaisuutta samanaikaisesti. Kurssi on suunniteltu jokaiselle (ei vaadi tilastollista perustietoa), joka haluaa tietää kuinka suunnitellaan sekoitekokeita ja analysoidaan kokeen synnyttämiä tuloksia.

Koesuunnittelu ja vastepintakokeet

08:30 Ilmoittautuminen ja kahvi
09:00 Avaus, esittely ja ohjelma
Suunniteltujen testien ja kokeiden perusteet analyyttisessä maailmassa
Termit, koetyypit, analyyttinen/numeerinen maailma, koesuunnittelun periaatteet, yksimuuttujakokeen suunnittelu, datan analyysimenetelmät
11:30 Lounas
12:30 Monimuuttujakoe (DoE) ja sekoitekokeet
Ortogonaalimatriisi ja koe sekä 3 – 7 muuttujakoe
Monimuuttujakoeharjoitus – Ryhmätyö Lego-auto
14:15 Kahvi
14:45 Johdatus Mixture eli sekoitekokeisiin
Screening – RSM-kokeet ja niiden käyttö sekoitekokeiden suunnittelussa
Eri mahdollisuudet sekoitekokeiden suunnitteluun
16:00 Päivä päättyy

Mixture eli sekoitekokeet

08:15 Päivän aloitus
  Mixture ”Simplex”
Mikä simplex suunnitelma on?
Ryhmätyö: Simplex Centroid; Ikkunanpesuaineen PH
Mixture ”Extreme Vertex”
Esimerkkejä Minitab analyysi
Mixture + ”Prosessi”
Esimerkki Minitab analyysi
11:30 Lounas
Mixture + ”Määrä”
Esimerkki Minitab Analyysi
Sekoitekokeet eli mixture koe extreme vertex + prosessi
Ryhmätyö ”juomasekoite”
14:30 Kahvi ryhmätyön lomassa
  Ryhmätyö jatkuu
Yhteenveto DoE ja Mixture kokeista
16:00 Päivä päättyy

 

Minitab perusteet

Koulutuksen vaatimukset
Opiskelijoilla tulisi olla käytössään kannettava tietokone ja Minitab-ohjelmisto koulutuksen lähijaksoilla.

Antti Piirainen

Kouluttaja
Antti Piirainen

Koulutuspaikka
Sibeliustalo
Ankkurikatu 7, LAHTI

Yrityskohtainen laatukoulutus

Yrityskohtaisena toteutuksena
Koulutusta toteutetaan myös yrityskohtaisena toteutuksena. Pyydä tarjous.

Lisätietoa

SEKOITEKOKEET HALTUUN

Kurssilla saat yleiskatsauksen eri lähestymistapoihin ja menetelmiin, joita käytetään tekijä- ja sekoitekokeiden suunnitteluun ja analysointiin. Suunnitelmat käsittävät yksinkertaiset simplex-muotoiset (kolmio) suunnitelmat ja ei-säännönmukaiset suunnitelmat (extreme vertex).

KENELLE KOULUTUS SOVELTUU

Kurssi ei vaadi tilastollista osaamista entuudestaan. Kurssi on suunniteltu kaikille, jotka haluavat tietää, kuinka suunnitellaan sekoitekokeita ja analysoidaan kokeen synnyttämiä tuloksia.

 

 

TUTUSTU YOUTUBESTA

Tutustu YouTube -videoon aiheesta: Sekoitekoe (Case: omatekoinen ikkunanpesuaine)

MONIMUOTOINEN OSALLISTUMISTAPA

Valitse itsellesi sopivin toteutustapa. Koulutuksen voi käydä lähiopetuksena, etänä tai hybridinä. Postitamme koulutusmateriaalit sekä striimaamme koulutuspäivät etänä osallistuville.

ELÄMYKSELLINEN KOULUTUSPAIKKA

Koulutus järjestetään ainutlaatuisissa kokouspuitteissa Sibeliustalossa, Vesijärven rantamaisemissa.

LAADUKKAAT TARJOILUT

Food & Events huolehtii nautinnollisista koulutuspäivän tarjoiluista tarjoten varmasti jotakin jokaisen makuun.

Ilmoittautuminen ja peruutusehdot

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumiset tulisi tehdä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua. Voit ilmoittautua suoraan kurssisivulta, sähköpostitse tai puhelimitse (03-7804 264). Ilmoittautumiset vahvistetaan sähköpostikutsulla viikkoa ennen tilaisuuden alkua.

 

Peruutus

Jos tilaisuuteen ilmoitettu henkilö on estynyt saapumasta, voi organisaatio vaihtaa kuluitta osallistujan ilmoittamalla siitä koulutuksen järjestäjälle. Peruutukset tulee tehdä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua.

Erityisruokavalio

Muistathan myös ilmoittaa mahdollisesta eritysruokavaliostasi ilmoittautumisen yhteydessä.

Koulutuksesta sanottua

Ei arvosteluita.

Kiinnostuitko koulutuksesta?

Järjestämme koulutusta sekä julkisena kurssina että yrityskohtaisesti räätälöitynä toteutuksena.