Laatuihmisten tehtävät voidaan luokitella erilaisiin osaamiskokonaisuuksiin ja näistä muodostuviin työtehtäviin.
Amerikan laatuyhdistys, ASQ*) julkaisi Quality Progress -lehdessä 12/2021 laatuammattilaisten palkkatietoja ammattinimikkeittäin. Tämä lista antaa meille suomalaisillekin hyvän kuvan, millaisia tehtävänimikkeitä ja osaamisvaatimuksia laatuammattilaisille on olemassa ja miten niitä arvostetaan. (Taulukko 1)
*)ASQ (American Society for Quality) on maailman suurin laatuyhdistys, jolla on jäseniä 130 eri maassa lähes 100 000.
Taulukko 1. Laatuosaajien 25 tehtävänimikettä ja keskipalkat/vuosi sekä sertifioinnin vaikutus/lisä vuosipalkkaan USA:ssa vuonna 2021.
Viimekertaisessa kirjoituksessa (Laatuosaaminen) käsittelin lyhyesti laatutieteen taustaa ja mainitsin, että laatuinsinöörinimikkeellä toimivalle henkilölle on määritelty asiat siitä, mitä vähintään pitää osata. Laatuinsinöörin osaamisalue on vain osa laatutieteestä**).
**)Laatu on soveltavaa insinööritiedettä (applied science). Kokonaisuutta kutsutaan lukuisilla eri nimillä; laatu, laatutiede, laatuteknologia, laatutekniikka. (quality, quality science, quality technology, quality engineering). Tässä artikkelissa käytetään ytimekästä termiä laatutiede.
Tämän kertaisessa kirjoituksessa laajennetaan osaamisaluetta ja käsitellään laajemmin, millaisia työtehtäviä ja osaamisalueita laatutieteen alalla toimiville henkilöille on olemassa maailmalla. Yritykset ja niiden tuotteet kilpailevat globaalisti niin laadulla kuin hinnallakin. Täällä Suomessa olisi myös seurattava ja vastattava kansainväliseen laatukilpailuun myös ammattitasolla.
Suomessa meillä ei ole tällä hetkellä laatuihmisillä koordinoitua ”edunvalvontaa” tai tahoa, joka loisi, koordinoisi ja levittäisi tieto laatutieteen saralta. Meillä Suomessa laadun tehtävänimikkeet ovat enemmän tai vähemmän organisaatiokohtaisia, jäsentymättömiä ja niille asetetut osaamistasovaatimukset ovat yrityskohtaisia ja subjektiivisia, ehkä sertifioituja Six Sigma -osaajia lukuun ottamatta.
Laatutiede on oppiala, joka tukee poikkitieteellisenä kaikki aloja. Laatutiede pitää sisällään laadun varmistusta, laadun suunnittelua, laadun ohjausta ja parantamista sekä näiden johtamiseen luotuja parhaita käytäntöjä ja keinoja, joilla on näyttö (scientific). Tavoitteena on saavuttaa tarkoituksenmukaiset asiakkaan tarpeet ja täyttää kannattavasti minimivaihtelulla.
Laatutiede ja tehtävät ovat kiehtovia, haasteellisia ”optimointitehtäviä”, mutta harmillisesti huonosti Suomessa tunnettuja. Laatutieteen tavoitteena on tukea yksilöitä, yrityksiä, organisaatiota ja osaltaan auttaa niitä parempaan laatuun, tuottavuuteen sekä kilpailukykyyn ja kannattavuuteen.
On tärkeää, että laatutiede ja laadun tietoisuus on tunnistettu. Yhtä tärkeää on tunnistaa eri tehtävänimikkeet ja niiden vaatimat osaamiskokonaisuudet (BOK – Body Of Knowledge). Tätä voi verrata esimerkiksi opetusalan tai lääketieteen eri tehtäviin (yleislääkäri, erikoislääkäri sairaanhoitaja jne. ja näiden yleisnimikkeiden alla voidaan erikoistua tarkemmin).
Taulukossa 1 on luokiteltu laatualan tehtäviä viidellä tasolla ja kahdellakymmenelläviidellä ammatti-/työtehtävänimikkeellä. Jokaisella on yhteisiä, mutta samalla myös eriytyneitä osaamisalueita ja tehtäviä.
Tehtävänimikkeet
Amerikan laatuyhdistys – American Society for Quality – on kuvannut kaksikymmentäviisi tehtävänimikettä/työtehtävää eri tasoilla. Kaikille tehtäville löytyy pääsääntöisesti osaamispohja (BOK), joka voidaan tenttiä. Euroopan laatuorganisaatio (EOQ – European Organisation of Quality) on luonut vastaavaa laatuinsinöörin pohjaa kuin ASQ. Nyt se on luonnosvaiheessa (EOQ CoS QEP).
https://www.eoq.org/wp-content/uploads/EOQ-CoS-QE_2021_Final-draft_Dec_2021.pdf
Tehtävänimikkeen osaaminen ja tähän liitetty vaatimus (sertifiointi) vaikuttavat laatuihmisten työn tuottavuuteen (yrityksen kilpailukykyyn), arvostukseen ja tätä kautta palkkaukseen.
Vaikka tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole esitellä palkkoja, näemme, että laatuihmisten palkat ovat linjassa asiantuntijatehtävien kanssa. Nämä eivät tietenkään ole suoraan muunnettavissa Suomen työmarkkinoille.
Erityisesti kannattaa huomioida tästä taulukosta, että sertifioitu henkilö ansaitsee noin 10 000- 20 000 dollaria vuodessa enemmän kuin ei sertifioitu (10-20 %). Osaamisen todentamisen ulkopuolisen taholta on tärkeä osa organisaation osaamisen suorituskyvyn johtamista ja vaikuttavuuden varmistamista.
Varmistammehan me kaikki yhdessä, että meillä on laatutieteen ja tehtävänimikkeemme mukainen osaaminen ja kehitämme sitä jatkuvasti. Näin organisaation kilpailukyvyn varmistaminen taataan. Laatu ei ole tuurista kiinni, eihän?
Lähteet:
1. Hansen, C. M. Coming Into Focus. Quality Progress. ASQ 2021
2. Hansen, C. M. Channeling The Power of Certification. Quality Progress. ASQ 2021
3. EOQ Standardointi, https://www.eoq.org/standardization/, jonka alla on EOQ CoS QEP
Tilaa uutiskirje
Liity postituslistalle ja saat uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi.
Tämä lomake on suojattu Google reCAPTCHA:lla. Lue tietosuojaseloste ja käyttöehdot.
Liittymällä postituslistalle hyväksyt Quality Knowhow Karjalainen Oy:n tietosuojaselosteen ja Quality Knowhow Karjalainen Oy voi lähettää sinulle ajankohtaisia artikkeleita, videoita sekä tietoa ja tarjouksia kursseista, kirjoista sekä ohjelmistoista.
Tämä lomake on suojattu Google reCAPTCHA:lla. Lue tietosuojaseloste ja käyttöehdot.